27 hårtkokta fakta om ägg

1. Ägg innehåller alla viktiga vitaminer förutom C.

2. Ägg innehåller 35% protein, 65% fett och 0% kolhydrater.

3. Svenskar äter ca 200 ägg per person och år. Under påskveckan äter vi dubbelt så mycket.

4. Ägg är inte onyttigt som vi fick inpräntat under många år av Livsmedelsverket. Anledningen till det dåliga ryktet är att ägg innehåller kolesterol. Ca 230 mg kolesterol per ägg. Kolesterol anses ge hjärt- och kärlproblem (är det verkligen sant?). Men det kolesterol vi får i oss genom maten har inte speciellt stor påverkan på vår kropp. Kroppen producerar själv den största delen kolesterol (ca 2000 mg per dag) och sänker produktionen motsvarande mängd som vi stoppar i oss.

5. Du får i dig hela dagsbehovet av vitamin B12 om du äter 1 ägg.

6. Svenska ägg innehåller inga tillsatser och E-nummer.

7. 1 ägg innehåller 75 kcal och ca 50 mg av den viktiga Omega-3 fettsyran DHA. Mycket näring per kcal och inga tomma kalorier.

8. Ägg innehåller viktiga mineraler som kalcium, jod, magnesium, kalium, fosfor och selen.

9. Ägg innehåller antioxidanter i form av E-vitamin, selen, lutein, zeaxantin, kapsantin och betakaroten.

10. Ekologiska ägg – Märks med ”KRAV” och siffran 0 på äggförpackningen.
Hönsen ska vara frigående och kunna gå ut samt ha minst 4 kvm betesmark per höna.
Hönsen har större utrymme i stallet.
Hönsen ska ges dagsljusinsläpp och få tillgång till sandbad.
Hönsen får äta ett KRAV-godkänt foder.

11. Frigående höns utomhus – kunna röra sig fritt inne i stallet och kunna gå ut utomhus när de vill. Märks med siffran 1 på äggförpackningen.
Hönorna får mer utrymme än vanliga äggproducerande hönor.
Hönorna får äta ekologiskt godkänt foder som är ekologiskt odlat och inte är genmodifierat. De har även tillgång till rotfrukter och hö.
Ska följa KRAV´s regler och därmed blir de automatiskt KRAV-märkta.
Frigående inomhus (de får bara gå inomhus, aldrig gå ut) – Märks med siffran 2 på äggförpackningen.

12. Burhöns – Märks med siffran 3 på äggförpacknigen
Hönan får sitta inne i buren hela sitt liv. Det förekommer varianter på märkningen ex. ”Inredd bur” m.m. vilket innebär att det finns sittpine, ströbad m.m. i buren. I Sverige får max 16 höns vistas i samma bur.

13. Omega-3 ägg – Märks med ”Omega-3” förutom den vanliga siffermärkningen.
Hönsen utfodras med mat som innehåller krossade linfrö. Hönan ombildar sedan detta till Omega-3 som vi sedan kan tillgodogöra oss.

14. Förvara ägg i kylskåp i högst 8 grader C. Ägg håller bättre om de förvaras med den spetsiga änden nedåt.

15. Man kan testa hur färskt ett ägg är genom att lägga det i ett glas med vatten. Dagsfärska ägg ligger ner helt och hållet medan veckogamla ställer sig upp i vattnet. Om ägget flyter helt upp till ytan är det riktigt gammalt och bör inte ätas.

16. När man knäcker ett ägg ser man direkt om det är färskt. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer trögflytande mot kanterna.

17. Äggskalet består i huvudsak av kalk.

18. Gulan är det egentliga ägget. Den innehåller allt en befruktad cell skulle behöva för att bli en färdig kyckling.

19. Idag rekommenderas ca 10 g protein efter träningspasset vilket motsvarar ca 1,5 ägg.

20. Risken att få salmonella om man äter råa svenska ägg är liten. Men undvik att äta råa ägg utomlands.

21. Äggen sorteras efter storlek
S små 43-53 g,
M medium 53-63 g,
L stora 63-73g,
XL mycket stora över 73g.

22. För kokta ägg picka hål på skalet i den trubbiga ändan på äggen. Under skalet i den trubbiga ändan finns en luftblåsa och gör man ett litet hål där så spricker inte äggen så lätt under kokningen.

23. Maten som hönorna äter påverkar i hög utsträckning vilka näringsämnen som lagras in i ägget. Den här egenskapen upptäcktes genom att fiskallergiker blev sjuka av ägg som värpts av hönor som matats med fisk.

24. Om ägget är svårt att skala kan du lägga det i kallt vatten. Färska ägg är svårare att skala.

25. Äldre hönor lägger inte ägg lika ofta men värper istället större ägg. En höna lägger ungefär 300 ägg per år.

26. Ägg kan frysas och tinas med bibehållen kvalitet om man knäcker ägget och blandar samman gulan och vitan före infrysningen.

27. Färgen på äggskalet beror på att bruna höns för det mesta lägger bruna ägg och vita höns värper för det mesta vita ägg.

Källa: http://trillianshorna.blogspot.com/

Hej & hå!

Hejsan! Var ett tag sen jag skrev nu. Har varit/är himla trött numera, mer än vanligt, så jag har inte orkat skriva nått på länge. Men nu är jag tillbaka! ;)
Underbart väder ute numera, haft flera dagar med vårvärme och SOL! :D Underbart!!! Känner hur kroppen börja vakna till liv igen nu efter den lååååånga vintern! :) Önskar bara att snön kunde gå bort lite fortare (ja, jag "snöälskaren" sa det ;) )!
I höstas prövade jag och min älskade vovva "Kiltti" på Agility och vi fick blodad tand båda två! :D Så himla kul var det!!! Så därför önskar jag att våren kunde komma mer på allvar nu så vi kan börja träna igen :)
Aprppå hundar..... Jag bytte ju foder till henne för ca 2 månader sen, bytte till ett högenergifoder som innehåller mera protein och fett (87% animaliskt). Resultat: -1,1 kg! :D
Det är konstigt egentligen....att i djurvärlden har dom kommit så långt att dom vet att det är kolhydrater som gör djuren feta, medans vi i "människovärlden" fortfarande tror att det är fettet som gör oss feta! Helt galet!!!
Jag bara undrar... Hur överlevde stenåldersfolket förr i tiden, dom som jagade med spjut och skrämmde djuren över en klippa för att döda o få mat??? Då fanns det varken pasta, potatis, ris eller bröd... Dom levde endast på kött och mådde bra!
Och idag säger "proffsen" att vi MÅSTE äta kolhydrater för att bl.a hjärnan behöver det! Hur överlevde man förr, utan pasta, potatis, ris, bröd, mm??? Jo, man åt kött, fisk och ägg! Och då fanns det heller INGA välfärdssjukdomar t.ex så som diabetes typ 2, övervikt, hjärt/kärl-sjukdomar och mycket sällan inte ens karies!
Om man tror på att kroppen ändrat sig mycket sedan stenåldern, så har man fel. Se bara på hur Eskimåerna lever idag! Dom lever nästan enbart av fisk och lite kött! Inte heller dom lider av några välfärdssjukdomar! Dom vet nog inte heller vad pasta, potatis, ris, bröd, mm, är för nått...
Så kom igen världen, fatta galloppen! :)

Hur går det då med mig då? Jo tack, det går sakta men säkert åt rätt håll :)
Vägde mig i lördags: -0,2 kg :) Kunde nog gått ner mer om jag inte varit tvungen att "fuska" lite pga dålig ekonomi (fick äta det vi hade hemma för att överhuvudtaget få nått i magen).
Vägde mig även i söndags: +0,3 kg! :P Ägglossning? Ja, jag skulle tro det! För då samlar man på sig massor med vätska! :P Vägning igen nu på lördag :)

Det svåraste med denna kost är vissa människors inställning till den. Deras kommentarer och oförstående!
De allra flesta av dom är ju fortfarande fettskrämda och tror stenhårt på vad "proffsen" säger om både fett och kolhydrater! Även jag var ju "blind" och trodde på dom innan jag fick upp ögonen! Men jag önskar att dessa människor kunde respektera och acceptera mitt och många andras beslut att leva såhär, vara lite mer ödmjuka!  Huvudsaken att jag mår bra, eller hur? Och bra mår jag, bättre än någonsin! Bara det är väl ett bra mått på vad denna kost gör egentligen?

Ha en underbar dag!
Kramar Mia.



Vikt

Ställde mig på vågen i morse igen, för skojs skull! Blev glatt överraskad då den visade -0,2 kg sen igår! :D Blev så glad över det, så jag mätte magen oxå och det visade -1cm till!!! :D
Så nu har jag gått ner sammanlagt 4,9 kg och 8 cm runt magen! :D
Tjiiiihooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hemmagjord Bifteki-krydda

Torra ingredienser:

2 msk lökpulver
1 msk salt
2 msk vitlökspulver
1 msk timjan
1 tsk svartpeppar
2 tsk mynta
2 tsk cayennepeppar

"Blöta" ingredienser:

2 msk fryst persilja
2 tsk rivet citronskal
1 tsk citronsaft

Blanda alla torra kryddor.

Till ca 500 gram köttfärs behövs ca 2 msk av den torra kryddblandningen och alla de "blöta" kryddorna.
Blanda kryddor och köttfärs tillsammans med ca ½ dl vatten, forma sedan till små biffar och stek i rapsolja.

Vägardag & biftekikrydda

Idag är det vägardag!
Blev glatt överraskad när jag i morse ställde mig på vågen och den visade -0,6 kg denna vecka! :D Blev överraskad pga förra veckan hade jag gått upp 0,4 kg, måste berott på mensen (samlar på sig vätska då)! Men nu är jag på rätt spår igen och det känns bra :)
Sammanlagt har jag nu alltså gått ner 4,7 kg sen i mitten på Januari! :D
Det går sakta med säkert åt rätt håll! :)

Idag skulle vi äta Biftekibiffar, tzatsiki och sallad till middag. Jag var sugen på att testa göra egen Biftekikrydda (den köpta innehåller alldeles för många kolhydrater) och det blev hur lyckat som helst! :D Och faktiskt MYCKET godare än den köpta! :)

Lägger ut recept på min egna krydda under "Recept" :)

LCHF-semlor & mandelmassa

LCHF-semlor
  • 3 stora ägg
  • 50 gram smält smör
  • 1 dl vispgrädde
  • ca 2 dl mandelmjöl eller malen mandel
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk bakpulver

 

Gör så här för 6 stycken semlor:

Blanda ägg, grädde och smält smör. Blanda mandelmjölet med fiberhusk, kardemumma och bakpulver. Rör ned i äggblandningen och låt stå 10-15 minuter så att blandningen sväller och blir ganska fast.

Klicka i smeten i 6 stora muffinsformar och grädda i 175 grader 20-25 minuter.

Mandelmassa

Ingredienser:
200 g mandel
ca 0,5-2 dl florsocker beroende på hur sockerberoende du är (utesluts för den sockerfria)
En skvätt grädde

Gör såhär:
1. Koka upp vatten och skålla mandlarna och skala dem.
2. Kör mandlarna till ett jämt mandelmjöl i en mixer.
3. Krydda med socker och grädde till lagom konsistens (för den sockerfria så utesluter man förstås sockret).

Skär av toppen på bullan och gröpa ur ett hål som du fyller upp med mandelmassan, spritsa på önskad mängd grädde och sätt tillbaka bulltoppen ovanpå grädden.
För den som vill kan man strö pyttelite florsocker ovanpå semlan (men för den sockerkänsliga avråder jag det).
Smaklig måltid!

Min semla

Igår bakade jag LCHF-semlor. Dom blev jättegoda! :) Smakade inte exakt som vanliga semlor, men bra nära :) Gubben reagerade tyvärr på mandlarna, så för honom blev det tyvärr inte så mkt semla :(
Lägger in en bild på ena semlan. Lite suddig bild, men man ser ju vad det är ändå ;)
Lägger även ut receptet under "Recept" :)

Semlor

Idag ska jag försöka mig på att baka LCHF-semlor! :D Aldrig bakat ens vanliga semlor, men detta kan väl inte vara så mkt svårare! ;)
Skulle egentligen bakat dom igår då det var Fettisdagen, men det blev så sent allting, så det får bli idag i stället :)
Så ikväll ska jag och gubben njuta av varsin semla! :) Underbart!


Kategorier

Nu har jag skapat en kategori som heter "Recept", där kommer jag lägga in alla mina matrecept, men bara dom jag prövat själv och dom jag vet är goda :)

Diabetesföreningen ser ljuset!

ÄNTLIGEN går diabetesvården framåt! :D http://www.kostdoktorn.se/diabetesforening-ser-ljuset

Jag har själv diabetes typ 1 sedan 11 års ålder. Och som de flesta andra blivit rådd att äta enligt tallriksmodellen och välja light/lätt-produkter framför feta produkter. Vilket resulterat i flera kilon plus för varje år som gått!
Att en diabetesförening fått upp ögonen för LCHF glädjer mig enormt och det känns nu som att diabetesvården och accepterandet av LCHF kommer gå positivt framåt! :) Det finns hopp för framtiden! :)

Dålig och oseriös artikel, som grundar sig i OKUNSKAP!

http://www.expressen.se/1.2349851

Denna artikel tycker jag är ett billigt skämt! En "studie" baserad endast på 5 dagar och ett uttalande från EN dietist! Vad jag kan se så handlar det om omställningsbesvär, vilket är en naturlig process när man går över till LCHF. Det är ju en slags avgiftning från kolhydrater, precis som för missbrukare av olika slag, fast mycket mildare! Dessa omställningsbesvär brukar (om de uppstår) hålla i sig ca 1 vecka eller upp till 2 veckor. Efter det brukar man börja må bra igen!
Finns heller INGA BEVIS för att fett "slammar" igen våra blodkärl!
Denna artikel grundar sig i okunskap enligt mig! Och oseriös journalistik!

Länk till OMSTÄLLNINGSBESVÄR: http://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-lchf/kostdoktorns-faq#omst%C3%A4llning

LCHF-tunnpannkaka :)

4 ägg, 2 dl vispgrädde, 1 dl fet mjölk, 1 dl vatten, 2 msk Fiberhusk, salt. Vispa och låt svälla en stund.  Stek i smör.  Går inte att göra lika stora som vanliga pannkakor, för dom är svåra att vända på om dom blir för stora.  Serveras med vispgrädde och bär :)
LCHF-tunnpannkaka

4 ägg, 2 dl vispgrädde, 1 dl fet mjölk, 1 dl vatten, salt, 2 msk Fiberhusk.
Vispa ihop och låt svälla en stund.
Går inte att göra lika stora som vanliga pannkakor, för då är dom svåra att vända.
Serveras med vispgrädde och bär.
MUMS!

Mattips

Lax med citronpeppar, citronsaft och salt. In i ugnen och sätt på ugnen på 100 grader, i ca 1 timme.  Servera med hemmagjord hollandaiesås och nån grönsak.
Lax, men hemmagjord hallandaisesås och broccoli :) MUMMA!

Hollandaisesås

HollandaisesåsHollandaisesås är ett klassiskt tillbehör som är enkelt att göra själv. Den blir då mycket godare än de färdiga varianter man kan köpa i affären - dessutom slipper man de tillsatser som ofta finns i färdigköpta såser.

Hollandaisesås passar ypperligt till fisk, ägg och många grönsaker.

 

Ett klassiskt recept innehåller:

 

  • 150 gram smält smör
  • 3 äggulor
  • 2 matskedar vatten
  • 2-3 teskedar citronsaft
  • salt
  • ev. cayennepeppar

 

Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa äggulorna med vattnet i en rostfri bunke eller en liten kastrull och ställ i vattenbad över en kastrull med sjudande vatten.  Vispa äggblandningen hela tiden tills den tjocknar. Tag av bunken från vattenbadet och häll i det smälta smöret - lite i taget samtidigt som du vispar hela tiden. Undvik att hälla i bottensatsen i det smälta smöret. Rör i citronsaft och smaka av med salt. Om lite mer stuns önskas på såsen kan man röra i en nypa cayennepeppar.

 

Många avstår från att göra denna typ av sås av rädsla för att den ska skära sig. Hemligheten ligger i att inte ha för bråttom när man häller i det smälta smöret i äggblandningen. Man börjar med att hälla i några droppar smör för att sedan hälla i det i större skvättar. Allt smör måste ha blandat sig ordentligt med äggsmeten innan mer smör tillsätts.

Källa: Allt om LCHF


Matförslag

Mycket god och enkel maträtt!  Blanda bland/nötfärs tillsammans med biftekikryddan(helst hemmagjord!) och forma dom som pannbiffar. Stek i smör.  Servera med hemmagjord tzatsiki och sallad bestående av grönsaker som växer ovan jord, här har jag även fetaost och oliver med :) MUMMA!
Bifteki, tzatsiki och sallad med fetaost och oliver :) Mumsfillibabba! :D

Denna maträtt har jag gjort efter ett recept på Santa Marias Biftekikrydda (egengjord krydda föredras!). Biffarna är gjorda av blandfärs, ägg och krydda. (Eget recept på biftekin kommer när jag utforskat lite mer och gjort egen krydda!).
Salladen är gjord på isbergssallad, babyspenat, gurka, tomat, röd och gul paprika, fetaost, oliver, ovanpå har jag även ringlat lite olivolja.

TZATSIKI:
150 gram gurka, 150 gram turkisk yoghurt, 1 vitlöksklyfta, salt och peppar.
Riv gurkan grovt på rivgärn. Strö på lite salt. Krama ur det mesta av vätskan. Blanda gurka, yoghurt, pressad vitlök, salt och peppar.

Lite matförslag

En mkt god och enkel mat!  Tina en kycklingfilé, dela den som en fralla och ha i så mkt fetaost som du vill ha, krydda kycklingen med grillkrydda(helst hemmagjord!) och linda sedan in kycklingen i bacon. In i ugnen på 200 grader i ca 40 min.   Gräddsås: Vispgrädde och kycklingfond efter smak. Värm.  Sallad gjord på grönsaker som växer ovanför jorden. Här även med fetaost i :)
Baconlindad kycklingfilé, gräddsås och sallad med fetaost :) MUMS!

En kycklingfilé som du gör ett stort snitt i från sidan (ej hela vägen, så det blir två delar!), lägg fetaost i snittet, krydda kycklingen med egengjord grillkrydda, linda bacon runt kycklingen, in i ugnen på ca 200 grader tills den är färdig.
Sås: Vispgrädde och kycklingfond efter smak. Jag brukar göra kantarellsås till denna rätt vanligtvis.
Sallad: isbergssallad, majs, gurka, röd paprika och fetaost.

Oopsies (4-6 bröd)

Ett typiskt LCHF-bröd som kan varieras i oändlighet :)  För 4-6 bröd:  3 ägg som delas upp i vitor och gulor.  100 gram Philadelphiaost  en nypa salt  1 msk Fiberhusk  0,5 tsk bakpulver  Vispa vitorna hårt så när man vänder på bunken så sitter smeten fast i botten. Blanda äggulesmeten väl och blanda sedan ner den försiktigt i vitorna, INTE vispa! Blanda väl.
3 ägg uppdeleade i gulor och vitor.
100 gram Philadelphiaost
en nypa salt
1 msk Fiberhusk
0,5 tsk bakpulver (kan uteslutas)

Vispa vitorna så hårt att när du vänder på bunken ska smeten sitta kvar i botten.
Vispa ihop gulorna, osten, salt, fiberhusken och bakpulvret till en jämn smet.
Häll sedan över den gula smeten över vitorna och blanda ihop FÖRSIKTIGT, vispa EJ!
"Klutta" sedan ut 4-6 "kluttar" på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen ca 25 min i 150 grader.

LCHF-muffins

5 ägg, 1 dl vispgrädde, 1 dl riven hårdost, 100 gram rökt skinka eller bacon, 1 msk gräslök eller lite mer purjolök.  1: Strimla skinkan/bacon. Vispa grädde och ägg och tillsätt sedan osten, gräslök/purjolök, salt och peppar.  2: Häll upp smeten i muffinsformar och grädda i ugnen i ca 20 min i 175 grader.
5 ägg, 1 dl vispgrädde, 1 dl riven hårdost, 100 gram rökt skinka eller bacon, 1 msk gräslök eller lite mer purjolök.  1: Strimla skinkan/bacon. Vispa grädde och ägg och tillsätt sedan osten, gräslök/purjolök, salt och peppar.  2: Häll upp smeten i muffinsformar och grädda i ugnen i ca 20 min i 175 grader.

LCHF och lite annat

Som sagt, nu har även jag hamnat i "bloggträsket" :)
Meningen med min blogg är att försöka föra denna nygammla kunskap om LCHF vidare, så att vi kan få bort denna myt om att fett är farligt och gör oss feta!
Jag är en småbarnsmamma, så jag kommer inte ha tid att skriva varje dag, men ska försöka skriva en gång varje vecka iaf :)

Sedan jag började med LCHF i Januari 2011:
Har jag gått ner 4½ kg!
Minskat 7 cm runt magen!
Sover mycket bättre på nätterna!
Är lugnare!
Magen mår bättre!
Blodsockret är mycket jämnare (har diabetes typ 1) och har fått minska kraftigt på insulinet!
Sötsuget är borta!
Mätt mycket längre! Händer ofta att jag inte behöver äta mer än 2 ggr/dag!

Denna kost är verkligen nått jag kan rekommendera till ALLA! :) Till alla som behöver gå ner i vikt, gå upp i vikt och/eller få en kropp som funkar och mår bra! :)

Om den som läser detta har frågor går det bra att mejla mig på [email protected] , så ska jag försöka svara så gott jag kan :) Eller så kan ni kika under "Länkar", där finns det gott om matnyttiga sidor som har inspirerat mig! :)

Skriver mer en annan gång!
Ha en bra dag!
Kramar Mia.



RSS 2.0