Mattips

Lax med citronpeppar, citronsaft och salt. In i ugnen och sätt på ugnen på 100 grader, i ca 1 timme.  Servera med hemmagjord hollandaiesås och nån grönsak.
Lax, men hemmagjord hallandaisesås och broccoli :) MUMMA!

Hollandaisesås

HollandaisesåsHollandaisesås är ett klassiskt tillbehör som är enkelt att göra själv. Den blir då mycket godare än de färdiga varianter man kan köpa i affären - dessutom slipper man de tillsatser som ofta finns i färdigköpta såser.

Hollandaisesås passar ypperligt till fisk, ägg och många grönsaker.

 

Ett klassiskt recept innehåller:

 

  • 150 gram smält smör
  • 3 äggulor
  • 2 matskedar vatten
  • 2-3 teskedar citronsaft
  • salt
  • ev. cayennepeppar

 

Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa äggulorna med vattnet i en rostfri bunke eller en liten kastrull och ställ i vattenbad över en kastrull med sjudande vatten.  Vispa äggblandningen hela tiden tills den tjocknar. Tag av bunken från vattenbadet och häll i det smälta smöret - lite i taget samtidigt som du vispar hela tiden. Undvik att hälla i bottensatsen i det smälta smöret. Rör i citronsaft och smaka av med salt. Om lite mer stuns önskas på såsen kan man röra i en nypa cayennepeppar.

 

Många avstår från att göra denna typ av sås av rädsla för att den ska skära sig. Hemligheten ligger i att inte ha för bråttom när man häller i det smälta smöret i äggblandningen. Man börjar med att hälla i några droppar smör för att sedan hälla i det i större skvättar. Allt smör måste ha blandat sig ordentligt med äggsmeten innan mer smör tillsätts.

Källa: Allt om LCHF


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0